Πορεία του «Αθάνατου Τάγματος» στην Αθήνα 9 Μαΐου 2019
Μάιος 9, 2019

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος — όπως είναι γνωστή στη Ρωσία η συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο — στοίχισε τη ζωή περίπου 27 εκατομμυρίων πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέασε άμεσα σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

Μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο να βρεθεί μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν έχει χάσει κάποιον πρόγονό της στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Για τον λόγο αυτό, η 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΕΣΣΔ νίκησε τη ναζιστική Γερμανία, είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τη Ρωσία.

Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ελλάδα για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη της 9ης Μαΐου πραγματοποιούν Ρώσοι, ρωσόφωνοι και μετανάστες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Στο «Αθάνατο Τάγμα» καλούνται να συμμετέχουν κρατώντας τις φωτογραφίες τους όσοι έχουν προγόνους ή συγγενείς που συμμετείχαν στον μεγάλο αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία στον οποίο επικράτησε η ΕΣΣΔ με την άνευ όρων συνθηκολόγηση στις 9 Μαΐου του 1945 ύστερα από την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ενταχθεί στο «Τάγμα» (και χωρίς φωτογραφία), ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Σκοπός της δράσης είναι η διατήρηση της μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε κάθε οικογένεια.

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη λεωφόρο Συγγρού και Φιλαρέτου στην Καλλιθέα.

Στη συνεχεία είναι η πορεία από τη ρωσική εκκλησία στη Φιλελλήνων ώς το Σύνταγμα και το Ζάππειο, όπου το βράδυ θα γίνει μεγάλη εορταστική εκδήλωση και συναυλία.

Την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει το Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών στην Ελλάδα με την υποστήριξη των κατά τόπους οικείων οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ στηρίζουν το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο και η ρωσική πρεσβεία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

οδ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 1,
Ναύπλιο, 211 00

Λεωφ. Βας. Σοφίας 35,
Αθήνα, 106 75

0030 213 0033 221 0030 210 3621 415 info@rusconsulate.gr