Προξενική Περιφέρεια


Η Προξενική Περιφέρεια του Επίτιμου Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πελοπόννησο καλύπτει όλη τη Διοικητική Περιφέρεια της Πελοποννήσου η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Ο πληθυσμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντιστοιχεί περίπου στο 5,4% (2011) του συνολικού πληθυσμού της χώρας (581.980 κάτοικοι).

Έδρα της Περιφέρειας είναι η πόλη της Τρίπολης ενώ η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η Καλαμάτα.

Στην Περιφέρεια λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (www.uop.gr) που αποτελείται από έξι Σχολές σε πέντε πόλεις και δεκατέσσερα Τμήματα και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας που διαθέτει 8 τμήματα και με εξαίρεση ένα που έχει έδρα τη Σπάρτη τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Καλαμάτα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει Αρχαιολογικούς Χώρους, αρχαιολογικά, βυζαντινά, λαογραφικά και θεματικά μουσεία καθώς και συλλογές, δημόσια κτίρια και οικίες επιφανών προσώπων, με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, καθώς διαθέτει και 4 Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (Αρχαιολογικοί χώροι Επιδαύρου, Μυκηνών, Τίρυνθας και Μυστράς) και πολλά άλλα.

Στην Περιφέρεια, λαμβάνουν χώρα μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις-φεστιβάλ της χώρας, με διεθνή ακτινοβολία με κυριότερο αυτό της «Επιδαύρου» που διοργανώνεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το φεστιβάλ χορού στην Καλαμάτα και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την προώθηση κυρίως των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως κρασί («Οι Δρόμοι του Κρασιού») και ελιά («Οι Δρόμοι της Ελιάς»).

Η οικονομία της Πελοποννήσου βασίζετε στους κλάδους τουρισμού και παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Πελοπόννησος διαθέτει αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή και προσελκύει κάθε χρόνο αναρίθμητους τουρίστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στη Περιφέρεια Πελοποννήσου παράγεται σημαντικός αριθμός προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), όπως: Ελιές, Ελαιόλαδο, Τυριά, Φρούτα, Λαχανικά, Ξηροί Καρποί, Όσπρια και Προϊόντα Ζωϊκής Προέλευσης. Η σχετική θέση του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σύγκριση και με το μέγεθος του τομέα στη χώρα, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στη Περιφέρεια Πελοποννήσου επίσης έχουν αναπτυχθεί τρεις (3) οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές αυτές της Τρίπολης (Αρκαδία), του Μελιγαλά και της Καλαμάτας (Μεσσηνία).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει δύο αεροδρόμια. Ένα στρατιωτικό (πραγματοποιούνται ενέργειες για την μετατροπή του σε πολιτικό) με έδρα την Τρίπολη και ένα πολιτικό με έδρα την Καλαμάτα.

Στις θαλάσσιες μεταφορές, σημαντικό ρόλο παίζουν τα λιμάνια της Καλαμάτας και του Ναυπλίου, με δευτερεύοντα λιμάνια της Πύλου και της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία, της Ερμιονίδας και του Πορτοχελίου στην Αργολίδα, του Παράλιου Άστρους και του Λεωνιδίου στην Αρκαδία, της Κορίνθου και του Κιάτου στην Κορινθία και τέλος, του Γυθείου και της Νεάπολης στην Λακωνία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

οδ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 1,
Ναύπλιο, 211 00

Λεωφ. Βας. Σοφίας 35,
Αθήνα, 106 75

0030 213 0033 221 0030 210 3621 415 info@rusconsulate.gr